Pensionado’s hard geraakt door nieuwe taksverdragen

Belastingdruk in Spanje lager

Ook in Duitsland, dat al een nieuw belastingverdrag heeft gesloten met Nederland, is de onrust groot. Nederland gaat daar vanaf 2015 belasting heffen over pensioenen, voorzover die hoger zijn dan € 15.000. Voor duizenden Nederlandse gepensioneerden betekent dat een forse aderlating.

Als Nederland erin slaagt ook Spanje te overtuigen van de nieuwe afspraken, heeft dat vooral grote gevolgen voor de fiscale behandeling van lijfrentes, individuele pensioenregelingen en successierechten. De belastingdruk hierop is in Spanje nu nog aanzienlijk lager dan in Nederland. ‘Hoe korter de looptijd van de lijfrente en hoe hoger de leeftijd van de begunstigde, des te groter is de belastingvrijstelling die Spanje verleent', legt fiscalist Jan Doorakkers van Gimbrère Doorakkers uit. ‘Die vrijstelling kan oplopen tot meer dan 80%.'

'De spelregels worden veranderd'

Ook bij overlijden van de partner kunnen Nederlanders in de problemen raken als zij niet langer fiscaal inwoner zijn in Spanje. ‘De Spaanse fiscus kent voor fiscaal residenten een hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Die vrijstelling vervalt dan grotendeels', aldus ­estate planner Erik de Haan van Kompas Consulting.

Secretaris Hans Hueber van de Vereniging van Nederlandse Gepensioneerden in Spanje (VNGS) vindt dat Nederland bestaande gevallen moet ontzien. ‘Ik woon nu elf jaar in Spanje en plotseling dreigen de fiscale spelregels te worden veranderd.' De VNGS heeft onlangs de zorgen in een brief aangekaart bij het ministerie van Financiën.

Bekijk hier het gehele artikel in PDF.

Bron: Het Financiële Dagblad 28 dec 2013