Introductie wijziging Spaanse belastingwetten

Mede door de druk vanuit Europa en de huidige crisis in Spanje zijn de tarieven van bijna alle Spaanse belastingwetten in 2012 omhoog gegaan of gewijzigd. Onderstaand treft u een samenvatting van de voornaamste tariefswijzigingen voor de meest belangrijke belastingen in Spanje aan:


Inkomstenbelasting (IRPF)
Vermogensbelasting (IP)
BTW (IVA)
Niet-residenten belasting (IRNR)
Vennootschapsbelasting

Volgens het kabinet zijn de belastingverhogingen ‘tijdelijk, progressief en uitzonderlijk', maar moeten deze 6 miljard euro opleveren. Het tijdelijke zit hem in dat ze gelden voor de jaren 2012 en 2013. Premier Rajoy heeft vorige maand wederom nieuwe fiscale maatregelen aangekondigd, zo wordt gedacht om de hypotheekrente af te schaffen en de winst uit vermogen eerder en anders te gaan belasten.

Onze reactie:
Het afgelopen jaar hebben ingrijpende wijzigingen in de Spaanse belastingwetgeving plaats gevonden. De tarieven in de inkomstenbelasting zijn fors gestegen voor zowel de belasting op inkomsten, als de belasting op spaartegoeden. De BTW is omhoog en een aantal maatregelen om de woningmarkt uit het slop te trekken (o.a. verruiming hypotheekrente aftrek) wordt weer de nek omgedraaid. Wel blijft vooralsnog de reductie in de vennootschapsbelasting, die geldt voor bedrijven die hun werknemersbestand handhaven of uitbreiden, bestaan.

Let op: Spanje heeft een behoorlijk aantal wetten vereenvoudigd naar deelstaten niveau, hierdoor kunnen per deelstaat wijziging optreden op onderstaande algemene schema's. Neem voor een nadere uitleg over bovenstaande maatregelen of een overzicht van de overige wijzigingen contact met ons op.