Eerste Nieuwsbrief

Dit is de eerste nieuwsbrief van Gimbrere Doorakkers Tax lawyers.
Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers is een bijzonder partnership op het gebied van Fiscaal recht. Sinds 1 februari 2012 werken Gimbrère International Advocaten en DoorakkersFEM intensief samen onder deze naam.

Deze nieuwsbrief, Boletín de España, is een uitgave van Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers. De nadruk van deze nieuwsbrief ligt speciaal op fiscale aspecten in Nederland en Spanje. Bovendien worden ook andere ‘Spanje onderwerpen' behandeld.

Dit eerste nummer is speciaal voor u als accountant of adviseur een bewaarnummer waarin u de tarieven kunt vinden van de meest voorkomende Spaanse belastingen.

Introductie wijziging Spaanse belastingwetten.

Mede ingegeven door de druk vanuit Europa en de huidige crisis in Spanje zijn de tarieven van bijna alle Spaanse belastingwetten in 2012 omhoog gegaan of gewijzigd. Onderstaand treft u een samenvatting van de voornaamste tariefswijzigingen voor de meest belangrijke belastingen in Spanje aan.

1. Inkomstenbelasting (IRPF)

voor InkomensopbrengstenVoor Vermogensopbrengsten
   


2. Vermogensbelasting (IP) 3. BTW (IVA)
- Het algemene Spaans BTW-tarief is per 1 september drie punten verhoogd naar 21%
- Het beperkte BTW-tarief  is twee punten verhoogd worden (van 8% tot 10%)
- Het gereduceerde BTW tarief van de 4% (onder andere bij nieuwe woningen) blijft  grotendeels ongewijzigd.

4. Niet residenten belasting (IRNR)
- Verhoging van het algemene tarief van 24% naar 24,75%;
- Verhoging van het 19% percentage naar 21% over ontvangen vermogensbestanddelen.

5. Vennootschapsbelasting
- Handhaving 5% aftrek bij investeringen voor het creëren van werkgelegenheid of nieuwe technologieën
- Belastingpercentage voor bedrijven met een omzet onder de € 5.000.000 20/25%Ons commentaar: 

Zoals blijkt uit bovenstaande cijfers hebben afgelopen jaar ingrijpende wijzigingen in de Spaanse belastingwetgeving plaats gevonden. De tarieven in de inkomstenbelasting zijn fors gestegen voor zowel de belasting op inkomsten als de belasting op spaartegoeden. De BTW is omhoog en een aantal maatregelen om de woningmarkt uit het slop te trekken (o.a. verruiming hypotheekrente aftrek) wordt weer de nek omgedraaid. Wel blijft vooralsnog de  reductie in de vennootschapsbelasting die geldt voor bedrijven die hun werknemersbestand handhaven of uitbreiden doorgezet;

Wellicht mede ingegeven door de Europese druk heeft premier Rajoy vorige maand wederom nieuwe fiscale maatregelen aangekondigd, zo wordt gedacht om de hypotheekrente af te schaffen en de winst uit vermogen eerder en anders te gaan belasten.

Let op: Spanje heeft een behoorlijk aantal wetten gedereguleerd naar deelstaten niveau, hierdoor kunnen per deelstaat wijziging optreden op onderstaande algemene schema's. Maatwerk en goed advies is gewenst in deze.

Neem voor een nadere uitleg over bovenstaande maatregelen of een overzicht van de overige wijzigingen contact op met.

6. Spanje spreekuur 7 december in Breda

Op 7 december a.s. organiseert Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers weer de Fiscaal Advies Dag Spanje. Fiscaal jurist en Master Asesoría Fiscal Jan Doorakkers uit Spanje is wederom op het hoofdkantoor van Gimbrère International Advocaten in Breda aanwezig voor adviesgesprekken. Meld u aan via het formulier op de website; er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

7. Opening Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers met Peter Faber

De oprichting van Gimbrère Doorakkers tax Lawyers dit jaar werd in juni groots gevierd met een feestelijke en exclusieve voorstelling van Peter Faber. Peter Faber kwam wederom speciaal naar Zuid-Spanje om voor relaties van Gimbrère International Advocaten en Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers een unieke one man comedy te geven. Met de komst van meer dan 220 genodigden was de theatershow een daverend succes. Peter Faber liet iedereen meer dan een uur genieten van vuurwerk en vakmanschap!

Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers S.L. is geaffilieerd met Gimbrère International en heeft vestigingen in Amsterdam, Breda, Barcelona, Madrid en Marbella. Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers geeft in uw eigen taal direct voor u of uw cliënt fiscaal advies over Spaanse aangelegenheden. Bovendien zijn wij regelmatig in Nederland voor afspraken bij klanten, het geven van opleidingen of presentaties aan kleinere of grotere groepen.