Blijf uit handen van de Spaanse belastingdienst!

Steeds vaker klagen onze klanten over de ingrijpende veranderingen in het Spaanse belastingstelsel. Waarom? Wel, omdat minister-president Rajoy ons doet geloven dat de Spaanse economie uit zijn dal aan het klimmen is. De realiteit is echter dat vele Spaanse residenten serieus overwegen terug te keren naar het land van herkomst, op de vlucht voor de Spaanse belastinginquisitie. Is hier dan geen kruid tegen opgewassen?

Vooral de geruchten over het op stapel staande nieuwe belastingverdrag zorgen voor veel onrust. Het huidige verdrag dateert uit 1971 dus dat het nu een keer tegen het Spaanse licht wordt gehouden is begrijpelijk. De onderhandelingen zijn in volle gang en met het verse verdrag tussen Duitsland en Nederland in het achterhoofd laten vele gepensioneerden zich de paella wat minder smaken momenteel. In het verdrag met Duitsland is namelijk bepaald dat alle pensioenen boven € 15.000 (bijna een volledige AOW) en overige oudedagsuitkeringen volledig in Nederland belast worden. Tja, dat is even (ver)slikken...

Het Financieel Dagblad heeft ons het afgelopen jaar meermaals benaderd om onze mening te geven over de fiscale ontwikkelingen in Spanje. Die hebben ze van ons gekregen. Als bovengenoemde bepaling ook in het Spaanse belastingverdrag terechtkomt, voelt dit voor velen maar als één ding: als een keiharde straf. Spanjaarden met een lijfrente-uitkering, tijdelijk oudedagspensioen en ook met een INDIVIDUEEL pensioen krijgen een voorkeursbehandeling in hun eigen land. Een typisch voorbeeld van aplicar la ley del embudo(meten met twee maten).
En het wordt nog minder leuk. Ben je namelijk Spaans resident met een vermogen van meer dan
€ 50.000 in het buitenland? Ook dan vergaat het lachen je snel, helaas. Sinds vorig jaar ben je verplicht dit vermogen aan te geven. Voor veel mensen is dit het bewijs dat de Spaanse fiscus de jacht op de Spaanse belastingbetaler nu echt heeft geopend. De Spaanse belastingdienst Hacienda belooft dat deze aangifte slechts een informatief karakter heeft. Veel klanten, maar ook belastingadviseurs, hebben hier een hard hoofd in.

En het zal niet de laatste schatkistspekactie zijn. Het afgelopen jaar heeft de Spaanse overheid hiervoor al diverse fiscale maatregelen ingevoerd. Bijvoorbeeld in de wet IRPF (De Spaanse inkomstenbelasting) wordt nu een onderscheid gemaakt tussen vermogenswinsten op korte en die op lange termijn. Een kortetermijnvermogenswinst heb je als je een vermogensbestanddeel binnen 12 maanden verkoopt. De winst die je dan maakt wordt niet meer in het Base Ahorro-tarief (21/25/27%) belast, maar komt nu in de Base General (24,75 - 52%). Als je veel belegt en handelt in vermogensbestanddelen is het dan ook verstandig om binnen deze boxen een zo optimaal mogelijk rendement te realiseren. Zo kun je nog een beetje tegen deze maatregelen opboksen...

Een van de speerpunten van het huidige kabinet was het vlot trekken van de woningmarkt. Prima idee, maar geen hond snapt(e) iets van de maatregelen hiervoor. De verhoging van de bovengenoemde vermogenswinst zorgt ervoor dat mensen wel tien keer nadenken voordat ze hun woning binnen een jaar doorverkopen. Je winst zou immers zomaar voor een groot deel in de portemonnee van de fiscus kunnen verdwijnen. O ja, de regering heeft en passant ook de overdrachtsbelasting met een paar procent verhoogd. "Laten we dan meteen de hypotheekrente niet meer aftrekbaar maken, we zijn nu toch bezig", zal een overijverige regeringsadviseur gedacht hebben.

Is er dan ook nog goed nieuws? Jawel hoor. In de nieuwe wet 14/2014 stimuleert men het ondernemerschap. Zo ben je, onder bepaalde voorwaarden, pas btw verschuldigd op het moment van de factuurontvangst. Investeer je in een andere vennootschap? Dan heb je recht op een aftrek van 10%. Als laatste stimulans betalen nieuwe, zelfstandig ondernemers slechts € 50 per maand aan sociale zekerheidspremies. Wellicht is dit nu voor jou het juiste moment om (alsnog) een onderneming op te richten. Kun je meteen uitzoeken of het verstandig is om je vermogenswinsten hierin onder te brengen.

Gelukkig bieden bovengenoemde maatregelen juist ook kansen. Zo betaal je over pensioen in Nederland in de eerste twee schijven geen sociale premies meer. Vermogenswinsten worden wel progressief belast, maar bij een laag inkomen in Spanje kan dit voordelig zijn. Kortom, hét moment om een goede planning te maken.

Lees hier het gehele artikel in PDF

mr. Jan A. Doorakkers MFA

is fiscaal jurist en master asesoría fiscal verbonden aan Gimbrere Doorakkers Tax Lawyers met vestigingen in Spanje en Nederland